Ostravští a Opavští zpozorněte: o Karlově mostě s o. Stanislavem Přibylem

8.10.2019

Ostravští a Opavští zpozorněte: o Karlově mostě s o. Stanislavem PřibylemKarmelitánské nakladatelství zve na přednášky o. Stanislava Přibyla na téma Karlův most v souvislostech víry a ducha. Uskuteční se celkem na třech místech. V úterý 15. října si můžete povídání o Karlově mostě poslechnout od 16:00 ve farním sále v Kravařích a pak hned od 18:00 v opavské aule Slezské univerzity. O den později ve středu 16. října pak stejná akce proběhne v Ostravě v sále na faře u katedrály od 15:00.

Procházka po Karlově mostě bude možná i Ostravsko-opavské diecézi Jeden z nejkrásnějších mostů světa zaujal generálního sekretáře České biskupské konference Stanislava Přibyla natolik, že o něm napsal knihu. Nejde o klasického průvodce, který jen suše popisuje architekturu a historii. Za každou sochou se totiž skrývá příběh, někdy dokonce i několik příběhů: o světci, sochaři, donátorovi, či opravách. V knize se tak můžete například dozvědět, že údržba a opravy mostu se hradily z mostního cla a ze solní daně, kdo to byla sv. Luitgarda, nebo proč je v Česku tak rozšířené jméno Josef. Ale i to, že socha českého Bruncvíka byla původně francouzským rytířem Rolandem. Informace a zajímavosti na přednáškách doplní promítání fotografií. Po skončení bude možnost zakoupit knihu s jedinečnou 20% slevou. Místo běžné ceny 499 Kč bude nabízena za 399 Kč. Zájemci si také mohou publikaci nechat podepsat autorem. Ukázky z knihy najdete na našem webu. Je také možné ji objednat v e-shopu. Na stránce události na Facebooku budeme průběžně zveřejňovat aktuality. Jednotlivé přednášky jsou pořádány ve spolupráci s Římskokatolickou farností Kravaře, Českou křesťanskou akademií - pobočka Opava a Římskokatolickou farností Moravská Ostrava.
 Medailonek autora: 
 STANISLAV PŘIBYL (* 1971), katolický kněz, redemptorista, generální sekretář České biskupské konference a pražský rodák. V letech 1999 – 2008 byl farářem na Svaté Hoře u Příbrami, mezi lety 2009 – 2016 generálním vikářem litoměřické diecéze. Od roku 2016 studuje dějiny umění na FF UK v Praze. Ve volném čase rád fotografuje a hraje na varhany.

Autor: Monika Dvořáková   |   Sekce: Opava   |   Tisk   |   Poslat článek známému